PMMA – Akryl – polymethylmethacrylat – Acryl – (Handelsnavn Plexiglas)

PMMA – Akryl – polymethylmethacrylat – Acryl – (Handelsnavn Plexiglas) 

Information om PMMA – Akryl termoplast

Anvendelse: PMMA er et amorft materiale, som i større udstrækning anvendes, hvor man tidligere benyttede glas. I industrien anvendes hovedsagligt den klare og den røgfarvede plade, mens den opalhvide samt de mange forskellige farvede plader især finder anvendelse i design- og reklameindustrien. PMMA anvendes ofte til afskærmning, kabinetter og forsatsruder samt andre steder, hvor man af vægtmæssige årsager med fordel kan erstatte glas med acryl. Til lysskilte, displays og dekoration er PMMA et meget anvendt materiale. Mulighederne er næsten uendelige, både med hensyn til farver og former. Ruder, spejle, flyvinduer, instrumentpanel, akvarier, optiske instrumenter, linser, laboratoriedele, køkkendele og lampedele.

Co-ekstruderede plader i ABS med toplag af acryl ( PMMA ) eller  PMMA /ABS / PMMA, kaldes for sanitetsacryl, og benyttes til termoformning af badekar og lignende.

 

Bukning: PMMA er velegnet til bukning på varmebukkemaskiner.  Acrylplader opsat i bue kaldes koldbukning. Retningslinie for buens minimum radius kan udregnes ved at gange pladetykkelsen med 200. En 3 mm acrylplade kan således opsættes i bue med en minimum radius på 3 mm * 200 = 600 mm.
Acrylplader kan naturligvis også varmbukkes ved opvarmning med varmepistol el. lign. Acrylpladen opvarmes, indtil den bliver blød, og bukkes derefter over en kant, et rør eller andet, der har den ønskede form. Pladen fastholdes i denne position, indtil den er kølet af.

 

Egenskaber: Bliver blødt ved temperaturer over ca. 100°C. PMMA er relativt stift og stærkt. PMMA tillader meget stor lysgennemgang. Relativt god kemikaliebestandighed.

 

Farver: Udover klar og røgfarvet , fremstilles acryl også i et utal af farver.

 

Fordele PMMA er UV-bestandig og har god lysgennemgang og er derfor velegnede til udendørs formål.. I temperaturområdet -40° til +80°C påvirkes acrylplader ikke af skiftende vejrforhold.

Materialet har stor stivhed og en pæn overfladeglans. Slagstyrken er 5-8 gange så stærk som glas. Sammenligner man klar acryl med glas i samme tykkelse, er lystransmissionen højere for akryl end glas. En lav egenvægt gør ruder nemme at håndtere og arbejde med.

Fysiologiske egenskaber: Kan anvendes i kontakt med fødevarer. Regler findes hos FDA og BGA. Støbte blokke kan indeholde monomer.

Historie: I 1901 skrev Otto Röhm (billedet) doktorafhandling om acrylpolymerer. Otto Röhm blev født i 1876 i Öhringen/Württemberg; død 1939 i Berlin. Otto Röhm grundlagde firmaet Röhm & Haas A.G – Esslingen, med sin ven og købmand Otto Haas. Röhm og Haas producerede i 1927 PMMA til lakindustrien. Støbning af PMMA blev påbegyndt i 1933.

 

Indifikation brandprøveStøbt PMMA: Brænder med en gul, blårandet og klar knitrende flamme. Lugter aromatisk, sødligt som frugt, acryl-monomer. Acryl er ikke selvslukkende. Støbt PMMA danner blærer men drypper ikke.

Indifikation brandprøve. Ekstruderet PMMA: Brænder med en gul, blårandet og klar  flamme. Lugter aromatisk, sødligt som frugt, acryl-monomer. Acryl er ikke selvslukkende. Ekstruderet PMMA danner blærer og drypper.

 

Handelsnavne: Altuglas®, Perspex®, Plexiglas®, Riacryl®

 

Kategori: Amorft materiale, gode optiske egenskaber.

 

Kemisk opbygning: Som polyethylen, men med en ”acrylgruppe” i stedet for et af brintatomerne

Laserskæring : Akryl er udmærket at laserskære, hvilket giver transparent snit der ikke nødvendigvis kræver efterbearbejdning.

 

Levering: PMMA plader er mest kendt i den ekstruderede udgave, da de har den fineste tolerance. Støbte plader har den fordel, at de kan fremstilles i tykkere udgaver samt i blokke. PMMA fremstilles også i rør og stænger, ligesom der findes flere kvaliteter med specielle egenskaber. Kan leveres med ridsefast belægning.

 

Limning: Acryl kan limes med xylen – det kan købes ved farvehandlere.

Acryl kan limes med acryl opløst i kloroform (ikke i UV-lys).

Methylene Chloride solgt som “Plaskolite” (ikke i UV-lys). Silicone kan bruges I forbindelse med andre materialer, men har ikke same gode binding til acryl. Ved klæbning, som er udsat for større mekanisk belastning og udsættes for UV-bestråling, bør man anvende polymerisationslim.

Styrken og bestandigheden af en samling afhænger af en god forbehandling og fladerne, som skal limes, dog kan produktet i mange tilfælde nøjes med minimal forbehandling. Som f.eks. affedtning. Idealt set skal fladerne affedtes med f.eks. acetone, MEK eller anden forenelig affedter, for at fjerne alle spor af slipmiddel, fedtstof, støv og løse partikler.

Alkohol, benzin (petroleum) eller fortyndere må ikke bruges.

Det stærkeste og mest holdbare resultat fås hvis fladere slibes eller ætses kemisk. Hvis der slibes skal fladerne affedtes efterfølgende.

Forbehandling af PMMA skal altid affedtes med enten isopropanol eller petroleum ether (kogepunkt 40-60 °C). Bruges kraftigere opløsningsmidler som acetone, kan det skade overfladen på materialet. Let slibning kan forbedre vedhæftningen .

Polering: Flammepolering kan anvendes som kantpolering af acryl  plader. Støbt akryl er vanskeligere at flammepolere end ekstruderet akryl. Det  er normalt billigere at flammepolere end at håndpolere kanterne og opfylder i de fleste tilfælde de stillede krav.

Diamantkantpolering benyttes udelukkende til akryl. Formålet er, at gøre akrylplader glasklare på kanten efter udskæringen. Nogle maskiner kan stilles i grader.

 

Optiske egenskaber: Acrylplader har gode optiske egenskaber og en lystransmission på 92% for plader i 3 mm tykkelse. Ved fræsning eller gravering i overfladen og polering af kanterne kan der opnås et meget fint lysspil i materialet.

Overfladebehandling: Trykning ved serigrafi er meget anvendt og giver godt resultat. Farver og maling på akrylbasis kan anvendes. Forsigtig ved brug af fortynder, da det kan angribe materialet. Grundig rengøring før overfladebehandling er nødvendig for at sikre god vedhæftning. Afvaskning med sulfovand og bløde, rene klude anbefales.

Rengøring: Ved rengøring med opløsningsmidler, kan der komme krakkeleringer i materialet. Til rengøring bør anvendes akrylrensemiddel eller en mild sulfoopløsning, der afspænder og modvirker statisk elektricitet.

 

Samling (mekanisk): Undgå undersænkede skruer. Ved samling med andre materialer, vær opmærksom på at akryl har stor udvidelseskoefficient. (Ca. 6 gange stål.)

Spåntagning: Brug skarpt værktøj og rent vand som kølemiddel. Undgå skarpe overgange, grundet kærvfølsomhed.

 

Svejsning: Varmespejl styrke ca. 80%, kan også svejses til ABS, PC og SAN  –  Ultralydssvejsning  –  Varmluftsvejsning. Svejsning med PMMA tråd 165-185 °C. Svejsning med PVC tråd 165-200 °C. –  Friktionssvejsning  –  Viberationssvejsning.

 

Ulemper: Overfladen er ikke så hård som glas, og vil derfor være mere modtagelig overfor ridser. PMMA er et meget kærvfølsomt materiale, hvilket man bør tage hensyn til i forbindelse med mekanisk bearbejdning Følsom mod spændingsrevnedannelse, fx alkoholer. Opløses af polære opløsningsmidler.

Varmformning(Termoformning):

Varmformning af PMMA er en meget anvendt forarbejdningsmetode. Man kan termoforme og blæse emner i PMMA. Plasten er et typisk amorft materiale. Det er meget let at termoforme. Den støbte kvalitet yder dog noget større modstand end den extruderede. Temperaturen for formning i støbt PMMA ligger mellem 150-180°C og for extruderet PMMA mellem 140-150°C.

Vægtfylde: 1,18 – 1,20