PA – Polyamid (Nylon) Polyamide

PA – Polyamid  (handelsnavn: nylon)   Polyamide

PA anvendelse: Lejer, tandhjul, koblinger, wireruller, kabelbindere, elektronisk kabinetter, kontakter og relæer.

Amorf PA anvendes til vandstandsglas mm. hvor der bl.a. ønskes høj kemikalieresistens.

Emballagefilm, (barrieremateriale)

Gulvtæpper, børster og lign.

Beklædning. Som tøjfibre, herunder forstærkning af naturfibre.  Polyamid – er den syntetfiber som har størst slidstyrke. Slidstyrken og elasticiteten gør polyamid unik som bindetråd i garn som let brister. Polyamid øger både garnets styrke og elasticitet.

Brand: Antændes ved ca. 420°C. Det er svært antændeligt og selvslukkende.

Bukning: Varmbukning er mulig, kan evt. foregå under kvælstofdækning da materialet iltes.

Elektriske egenskaber: Anvendes til elektriske komponenter. Har gode isolerende egenskaber, der dog påvirkes meget af fugt.

Farver: PA6 kan have en hvid-gullig farve, den støbte er normalt mest gul. PA6 findes også i farvet sort.

Kan indfarves med vandopløselige farvestoffer.

Fysiologiske egenskaber: Polyamid typer er udmærket til brug i kontakt med fødevarer, som emballage og til maskindele. Se angivelse for dette hos BGA (Tyskland) og FDA (USA).

Anvendes ofte som lejer i fødevareproduktion, da man undgår smøring med olie og dermed forurening.

Fugtoptagelse: Polyamid er ikke dimensionsstabil; vandindholdet bestemmes af omgivelsernes fugtighed. Tilsætning af kulfibre eller glasfibre kan afhjælpe dette. Ved optagelse af ca. 2-3% fugt har polyamid stor styrke og sejhed. Vandoptagelsen vil ikke overstige 9%.

 

Handelsnavne: Nylon®, Ertalon®, Nylatron®

Historie: Carothers blev direktør for Dupont’s udviklingsafdeling for organisk kemi i 1928, hvor han først arbejdede med polymisering af acetylene og lign. Dette førte til opdagelsen af stoffet neopren, og senere opdagelsen af nylon. Dupont starter i 1938 til den første kommercielle produktion polymer-fibre / syntetiske fibre. Den 15 maj 1940 lancerer Dupont, nulonstrømperne; i løbet af få dage har de solgt 5 milioner par til en dengang fantastisk pris $1.15 – $1.35 .

 

Wallace Hume Carothers

Født d. 27 april, 1896, Burlington, Iowa, U.S.A.
Død d. 29 april1937, Philadelphia, Pa.

 

Indifikation brandprøve: Brænder med en gullig, blåbundet og sodende flamme. Smelter og danner skummende dråber. Lugter skarpt, “myresyre” eller som brændt hår (selvslukkende).

Kategori: Delkrystallinsk mælkehvidt materiale (lysspredende).

Kemikalieresistens: Modstandsdygtig mod mange kemikalier og opløsningsmidler. Kan ikke tåle syrer og stærkere baser.

Bestandigt over for olieprodukter, benzin, fedt alkohol og ketoner, ester, ether og chlorerede kulbrinter

PA6 og PA6.6 opløses af myresyre, PA11 af phenol.

Der er meget ringe tendens til spændingskorrosion, zinkchloridopløsninger kan dog give problemer.

Nedbrydes af varmt vand og iltes ved høje temperaturer.

 

Kemisk opbygning: Polyamid er et syntetisk polymer, bestående af mange korte kulbrintedele sammenkædet med amidbinding .

Polyamid forekommer i flere hovedtyper, med de vigtigste PA6, PA6,6, PA6,10 og PA11. Tallene angiver antallet af carbonatomer, der indgår i molekylelementerne.

Levering halvfabrikat: Folie, plader stænger , emnerør, svejsetråd .

Limning: Forbehandlingen består af affedtning og slibning af overfladerne. Til limning af PA mod PA benyttes spåner i et opløsningsmiddel.

Til limning af Polyamid mod stål kan benyttes en tokomponent epoxylim.

Polering:

Mekaniske egenskaber: (delkrystallinske typer) PA har stor stivhed, specielt hvis der tilsættes glasfibre. Gode mekaniske egenskaber, over et bredt temperaturinterval.

Gode styrke og slidegenskaber samt kemisk resistens.

Polyamid har ikke høj styrke for træk og tryk , især ikke ved forøget fugtighed og temperatur. PETP og POM har højere værdier.

Meget sejt materiale, med gode dæmpende egenskaber, hvor det udsættes for dynamiske svingninger. Kærvslagstyrken er høj, specielt ved forhøjet fugtighed.

PA6 og PA6.6 har rigtig god slidstyrke, også mod en ru overflade, herunder drift ved snavsede forhold. Friktionen er ikke specielt lav uden smøring.Ved hårdt belastede lejer kan smøres, eller anvendes selvsmørende typer PA.

Miljø:

Der anvendes energi / råvarer svarende til 3 kg olie til fremstilling af 1 kg PA.

 

Optiske egenskaber:  Klare, amorfe typer (PA11 og PA12) har en god lysgennemgang som PC.  Amorf PA anvendes til vandstandsglas mm.

Overfladebehandling: Man kan uden forbehandling trykke med silketryk og dybtryk på PA-emner. Emner kan lakeres med to-komponent polyurethanlak.

Metallisering er mulig, under vacuum, på emner grundet med speciallak.

Ved kogning i vand med tøjfarvepulver, kan Polyamid indfarves.

Rengøring:

Samling (mekanisk): Der er stor forskel på temperaturudvidelse for polyamid og eventuelt stål. Der findes selvskærende skruer og gevindbøsninger, der giver en meget stor styrke, beregnet for anvendelse i Polyamid.

Sprøjtestøbning: Meget anvendt.

Spåntagning: Udmærket at bearbejde på almindelige værtøjsmaskiner. Stålene bør være skarpe og i korrekte vinkler. Benyt høje skærehastigheder, og lav tilspænding. Der kan der køles med luft. Lange, seje spåner kræver forsigtighed.

Støjdæmpning: God støjdæmpende virkning

Svejsning: Ekstrudersvejsning – Varmespejl 230-270°C. Friktionssvejsning 60-80 m/min.

Varmluftsvejsning med nitrogen. Polyamid er vandabsorberende og bør svejses  umiddelbart efter støbning. Kan evt. tørres. Svejsetråd bør tørres i ovn.

Termiske Egenskaber. Udtørrer og bliver sprødt ved ca. 100°C . PA4.6 tåler højeste temperatur – ca.150°C. PA6 anvendes i temperaturområdet

-40 til 80°C. Over denne temperatur kræves fiberforstærkede, varmeforstærkede typer, der ofte indsættes til omkring 200°C.

Krystallinske smeltepunkt for PA11: 190°C, PA6: 223°C, PA6.6: 265°C og PA4.6: 295°C.

UV- Stabilitet: Angribes af sollys. Dette er mest et problem ved tyndvæggede emner.

Varmformning (Termoformning): Termoformning er mulig, men bør foregå under nitrogendækning, da materialet iltes.

Vægtfylde: 1,04 – 1,15